Információk, érdekességek, tanácsok és felhívások képzőknek és képzésben résztvevőknek

„Hogyan működik?”: A szakmai programkövetelmény

2016/02/16. - írta: TudásMinta

Több alkalommal érintettük már az egyéb szakmai képzések területét; írtunk és beszéltünk arról, hogy egy megfelelően elkészített szakmai programkövetelmény (Szpk) jó alapja lehet a képzési programnak, majd ezáltal a teljes képzésnek.

Elkötelezettek vagyunk az iránt – erről a kifejezésről biztosan mindenkinek eszébe jut, hogy ez egy attitűd deszkriptor –, hogy ha elkészítünk egy szakmai programkövetelményt, annak szakmailag teljes körűnek, jól érthetőnek és a képzők számára jól felhasználhatónak kell lennie. Fontosnak tartjuk ugyanakkor, hogy az adott programkövetelmény megadja a lehetőséget a képzési program egyéni igényeknek való megfeleltetésére, gondolunk itt például az óraszám meghatározására, a bemeneti feltételek rögzítésére és így tovább.

Egy jól használható szakmai programkövetelmény alapos munkát és átgondolást igényel, amelyhez kiindulási alap lehet egy DACUM tábla készítése (Developing a Curriculum, a DACUM tábla tömören megfogalmazva egy olyan táblázat, amely tartalmazza egy meghatározott munkakörre vonatkozó feladatcsoportokat és a feladatcsoportokhoz tartozó feladatokat. A munkakör elemzése műhelymunka során történik) az adott munkakörről, egy interjú az adott munkakörben dolgozóval, egy meghatározás a képzéssel elérendő célra vonatkozóan, tehát hogy mit tud, mire lesz képes az egyén, ha megszerzi végzettségét. Ne feledjük, egy Szpk elkészítésével, annak elfogadását követően nem csak saját képzési keretünket, hanem minden olyan felnőttképző munkáját meghatározzuk, akik engedélyt kívánnak szerezni az adott képzésre!

Az Szpk elkészítéséhez nyújt segítséget Dr. Farkas Éva: Segédlet a tanulási eredmények írásához a szakképzési és felnőttképzési szektor számára című legújabb kötete, amely egy tanulási eredmény módszertani segédlet. Mi már elolvastuk, így meggyőződéssel ajánljuk: http://tudasminta.hu/images_up/tanulasieredmenyek_VET_vegl_F%C3%89.pdf

Kellemes olvasást, hasznos időtöltést kívánunk!

Ha a módszertani kiadvány mellett egyéb szakmai segítségre is szüksége van, ne feledje a TudásMinta csapata a rendelkezésére áll. Szívesen vállaljuk szakmai programkövetelmények kidolgozását, véleményezését.

Az MKIK oldalán megtekintheti partnereink részére eddig elkészített és elfogadott szakmai programkövetelményeket:

  • Holland módszerű szarvasmarha körmöző
  • Fejő – és tejkezelő gép kezelője
  • Inszeminátor (szarvasmarha)
  • Kutya-fizioterapeuta
  • Vízimentő természetes vizeken

Elérhetőségeink: info@tudasminta.hu, www.tudasminta.hu, www.facebook.hu/tudasminta

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzesitanacsadas.blog.hu/api/trackback/id/tr458397004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása