Információk, érdekességek, tanácsok és felhívások képzőknek és képzésben résztvevőknek

„Ej ráérünk arra még”

2015/12/07. - írta: TudásMinta

„Ej ráérünk arra még” hangzott el többször is a jól ismert idézet, amikor a felnőttképzési engedéllyel rendelkező képző intézmények ellenőrzése került témaként terítékre. Egy igen sarkalatos pontja volt ezeknek a beszélgetéseknek a Minőségirányítási Rendszer (MIR) is, mint olyan, bár tény, hogy az előző héten még mindig csak a nagy kérdőjelek rajzolódtak ki a képzők feje felett.

2013-ban sokan meghökkenve álltunk a változások közepette, időről időre újabb és újabb jogszabályok jelentek meg, kapkodtuk a fejünket, hogy hogyan is folytassuk ezután. Ugyanakkor gyorsan elszaladt ez a két év, igyekeztünk megfelelni és tovább dolgozni az új jogszabályi környezetben, a munkára koncentráltunk és eközben talán néhányan elodáztuk az ellenőrzésre való felkészülést.

Habár ma, a második gyertyagyújtás után sokunknak már ünnepi a hangulatunk 2015. december 2-i közlöny kihirdetését követő 8. napon, valamint 2016. január 1-jétől újabb jogszabálymódosítások lépnek életbe, amelyek arra sarkallnak minket, hogy még egy évi végi hajrában felkészüljünk arra, ami az új évben vár ránk.

2016 januárjában megkezdődnek a 2 évenkénti hatósági ellenőrzések azoknál a felnőttképző intézményeknél, akik felnőttképzési engedéllyel rendelkeznek.

Egy kis ízelítő a 393/2013 Korm.rendelet Felnőttképzési intézmények ellenőrzésének részletes szabályairól című fejezetből:

„Az NSZFH az Fktv. 20. § (4) bekezdése szerinti ellenőrzést első alkalommal a felnőttképzést folytató intézmény első engedélyének kiadását követő második naptári év december 31. napjáig folytatja le. Ezt követően az ellenőrzési időszakot naptári évre kell tervezni.” …

…„ Az NSZFH az ellenőrzés lefolytatása során olyan szakértőt rendel ki, akinek a felnőttképzési szakértői vagy felnőttképzési programszakértői nyilvántartásban szereplő szakterülete igazodik a felnőttképzést folytató intézmény engedélyezett képzéseinek szakmai tartalmához. Az ellenőrzési eljárásban egy felnőttképzési szakértőt és legalább egy felnőttképzési programszakértőt kell kirendelni.(393/2013 Xi.12. Korm. rendelet 25. §)

„A szakértő az ellenőrzési eljárás során a felnőttképzést folytató intézménynél helyszíni szemlét tart. A helyszíni szemle időpontjáról szóló értesítésben a felnőttképzést folytató intézményt fel kell hívni a szakértővel való együttműködés kötelezettségére, valamint az együttműködés hiányának jogkövetkezményeire, kivéve, ha - a Ket. 57. § (2) bekezdésének alkalmazása esetén - a helyszíni szemlét előzetes értesítés nélkül kell lefolytatni.” 393/2013 Xi.12. Korm. rendelet 26. §)

Az ellenőrzések során többek között vizsgálják, hogy a felnőttképzési intézmény rendelkezik-e a felnőttképzési minőségbiztosítási keretrendszerről, valamint a Felnőttképzési Szakértői Bizottság tagjairól, feladatairól és működésének részletes szabályairól szóló miniszteri rendelet szerint kialakított és működtetett minőségbiztosítási rendszerrel, és kétévente elvégeztette-e a kötelező külső értékelést.

Áttekintésre kerülnek a képzési programok, aszerint, hogy megtörténtek-e kötelező módosítások, az ellenőrzés során megtekinthetik a képzési tevékenységre vonatkozó hirdetéseket és tájékoztató anyagokat (ne feledkezzünk meg az internetes megjelenésről!), továbbá egyéb, a Fktv. szerinti előírások betartását.

Tehát Kedves Képző ébresztő, bizony az a „majd két év múlva” itt van!

Egy későbbi blogbejegyzésünkben részletesen is foglalkozunk a változásokkal, addig is javasoljuk áttekintésre a 2015. decemberi 2-i közlönyt, továbbá az Fktv. és vonatkozó rendeleteinek leporolását és újbóli fellapozását! Ha a felkészülésben, hiánypótlásban, átalakításban vagy csak egy tanácsadás erejéig segítségére lehetünk, forduljon hozzánk bizalommal az info@tudasminta.hu elérhetőségen!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzesitanacsadas.blog.hu/api/trackback/id/tr808147086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása