Információk, érdekességek, tanácsok és felhívások képzőknek és képzésben résztvevőknek

Az egész évben jó képzők Jézuskája jogszabály-értelmező bejegyzést hoz ajándékba

2015/12/22. - írta: TudásMinta

A TudásMinta csapata azon gondolkodott, hogy mivel köszönhetné meg partnereinek, követőinek az egész éves bizalmat és együttműködést. Olyan ajándékot szerettünk volna virtuálisan átadni Önöknek, amely nemcsak aktuális, de hasznos is. Azért pedig, hogy szép is legyen, karácsonyi üdvözletbe csomagoljuk és az „elfogyasztásához” hasznos perceket kívánunk. 

Színes szalaggal átkötve nyújtjuk át a 393/2013. (XI. 12.) Korm. rendelet módosításáról szóló jogszabály-értelmezésünket! (hivatalosan: A Kormány 360/2015. (XII. 2.) Korm. rendelete a felnőttképzési tevékenység folytatásához szükséges engedélyezési eljárásra és követelményrendszerre, a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásának vezetésére, valamint a felnőttképzést folytató intézmények ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokról szóló 393/2013. (XI. 12.) Korm. rendelet módosításáról)

Jogszabály módosítás esetén partnereink részéről elsőként felmerülő kérdés:
- Kit érint?
Jelen esetben a válaszunk: 
- Mindenkit, aki a 2013. évi LXXVII. felnőttképzési törvény alapján képez, aki ’A’, ’B’, ’C’ és/vagy ’D’ körös képzési engedéllyel rendelkezik és még azokat is, akik nem a törvény hatálya alatt végzik tevékenységüket!

És most tekintsük át a főbb változásokat részletesen!

Ami a képzési programot illeti…

Jogszabályba foglalták, hogy a felnőttképzést folytató intézménynek az előzetes minősítés alapját képező szakértői véleményt a képzési programhoz mellékelnie szükséges. Képzőinknek mi az eddigiek folyamán is javasoltuk, hogy képzési programjuk és a hozzá tartozó szakértői véleményezésük párban járjon, az engedélyezés folyamatában és a későbbiekben is együtt tárolja, kezelje őket. Ha Ön eddig nem így kezelte ezeket a dokumentumokat, ezentúl ne feledkezzen meg róla!

Tisztázódott a kérdés a képzési programok módosítását illetően is, a nagy dilemma (legalább is a TudásMintához több alkalommal is érkező kérdés), hogy ’D’ körben is módosítható-e a képzési program, megválaszolásra került: nem.

Ennek megfelelően a képző kizárólag az ’A’, ’B’ és ’C’ körös képzési programjait módosíthatja. Azonban a módosítást követően nem szabad megfeledkezni egy nagyon fontos, új kötelezettségről:  a módosításról értesíteni szükséges az NSZFH-t!

Ami a személyi feltételeket illeti…

Az egyéni vállalkozóként, egyéni cégként vagy egyszemélyes társaságként működő felnőttképzést folytató intézmény szakmai vezetője a szervezet tulajdonosa is lehet, ha a szakmai vezetőre előírt képesítésre, illetve szakmai gyakorlatra vonatkozó feltételeknek megfelel. Azonban, ha a képző csak nyelvi képzési engedéllyel rendelkezik, úgy a tulajdonosnak, mint az intézmény szakmai vezetőjének az intézmény engedélyében szereplő nyelvek valamelyikéből nyelvtanári végzettséggel kell rendelkeznie.

és ha már a nyelvi képzéseknél tartunk…

Jó hír a nyelvi képzéseket folytató intézményeknek, hogy bővültek az oktatói kitételekre vonatkozó előírások az általános nyelv és magyar, mint idegen idegennyelv, nyelvi tanárok alkalmazását illetően.

Általános nyelvi képzés esetében az eddigieken túl oktathat a képzési program Közös Európai Referenciakeret alapfokú (a továbbiakban: KER-B1) szintjéig – tanító szakon a képzési program szerinti nyelvből idegen nyelv műveltségterületen szerzett tanítói oklevéllel, illetve a képzési idő legfeljebb húsz százalékában egyetemi végzettségű, bölcsészettudományi nyelvszakos szakképzettséggel rendelkező oktató is.

A magyar mint idegennyelv, nyelvi képzés során magyar anyanyelvű oktató esetén a képzési program óraszámának maximum ötven százalékában egyetemi vagy főiskolai szintű nyelvtanári végzettséggel rendelkező oktatókat is alkalmazhat a képző.

Az anyanyelvi oktatók alkalmazhatóságát illetően pontosításra került sor, a „KER-B2” szintjének végéig a képzési csoport óraszámának maximum ötven százalékában, a „KER-C1” és „KER-C2” szinten maximum nyolcvan százalékában alkalmazhat anyanyelvi oktatókat a képző.

Ne feledjük azonban, hogy az oktatókat mindig a képzési programunknak – amely program pedig a jogszabályi keretek között íródik – megfelelően kell kiválasztani, tehát az abban támasztott követelményeinknek kell megfelelnie. Amennyiben a fentebb leírt lehetőségeket nem tartalmazó képzési programmal rendelkezik, készítsen belőle fiókprogramot, ahol oktatóit a jogszabálynak megfelelően határozza meg!

Nyelvi képzéseket érintő további változás, hogy a lemorzsolódási arány meghatározásakor azon személyeket is figyelembe kell venni, akik nem felelnek meg a felnőttképzési nyelvi programkövetelmények nyilvántartásba vételének követelményeiről és eljárási rendjéről, valamint a nyelvi képzés követelményei teljesítésének igazolásáról szóló miniszteri rendelet szerint a nyelvi képzésen való részvételről kiadható igazolás feltételeinek.

Ami az adminisztrációt illeti…

Sajnos több felnőttképzést folytató intézménnyel megtörtént, hogy a nyilvántartásban szereplő adataiban bekövetkezett változásokat – a változásnak a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szerv által történő átvezetésének napjától számított – tizenöt napon belül nem jelezte az NSZFH-nak, amiért a Hatóság a részére bírságot szabott ki. Könnyebbség lehet, hogy ez a bejelentési kötelezettség most már harminc napig teljesíthető. 

Végül pedig egy, a partnereink által is többször említett kérés is megvalósult, nőtt a képzésben résztvevők létszámára vonatkozó meghatározás, képzési helyszínenként egyidejűleg, az eddigi maximum 30 főtől eltérően már 40 fős csoport vehet részt a képzésben.

Ne feledkezzünk meg az elégedettségmérő kérdőívek kitöltetéséről sem! „(3) A felnőttképzést folytató intézmény a kérdőívet postai úton – a feladó megjelölése nélküli díjmentes válaszborítékot mellékelve – küldi meg a képzésben résztvevő számára, vagy a válaszadó azonosíthatóságát kizáró módon biztosítja a kérdőív elektronikus kitöltésének lehetőségét, ha
a) az (1) bekezdés a) pontja szerinti képzés elvégzését igazoló bizonyítványt vagy tanúsítványt megbízott veszi át vagy a vizsga eredménytelen vagy sikertelen,
b) az (1) bekezdés b) pontja szerinti képzés esetén a kérdőív kitöltésére kitűzött időpontban a képzésben részt vevő nincs jelen.”

 A törvény hatályán kívül képzőkről se feledkezzünk meg…

Az eddigi elgondolásokat, értelmezéseket megerősíti, hogy azokról a képzőkről sem feledkezett meg a jogalkotó, akik bár a Hatóság engedélye nélkül, de továbbra is (felnőtt)képzési tevékenységet folytatnak. Az NSZFH vizsgálja ezen intézmények hirdetéseit és írásbeli vagy szóbeli tájékoztatóit. A vizsgálat egyik szempontja például képzéseik megnevezése illetve tartalmi leírása. Ezek a dokumentumok, elnevezések nem téveszthetik meg a képzésben részt venni szándékozó felnőttet, azaz egyértelműnek kell lennie annak, hogy az adott képzés nem tartozik a felnőttképzési tv. hatálya alá. Ebben az esetben a szakértői bizottság ellenőrzési eljárásba történő bevonása nem kötelező.

A masni a csomagon…

Egy kis információ a rendelet módosításon túl, hogy a szilveszteri ünneplést követően a Képzőnek a Minőségirányítási Rendszerét (MIR) illetően nem csak az éves önellenőrzést kell megtennie. Amennyiben engedélyét már két éve megszerezte, úgy a MIR-je külső auditra szorul. Az auditot végző szervezeteket az alábbi linken éri el: https://www.nive.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=612

Az NSZFH képzési főosztálya a Baross u. 52-ből átköltözik a Kálvária tér 7. szám alá, továbbá karbantartás miatt 2015.12.28-án, hétfőn 13:00-tól, várhatóan legkésőbb 2016.01.04. hétfő 23:59-ig az általuk nyújtott szolgáltatások nem fognak működni. NSZFH-t érintően ezek az alábbiak:
- elektronikus levelezés a lab.hu végződésű email címeinken
-  felnőttképzési engedélyezés (PREFINY3)
-  adatszolgáltatás az engedélyezett képzésekről (FIR)
- decent és decentfinansz programok

Kérésük, hogy a leállás ideje alatt az ideiglenes@nive.hu email címre küldjék leveleiket. Amennyiben felnőttképzési intézményük számára ezen időszakban halaszthatatlan az engedélyezési eljárás elindítása, erre irányuló szándékukat egy kérelem bejelentéssel tehetik meg ugyanezen email címen.

 

Kedves Kolléga/ Képző! Bízunk benne, hogy a fentebb leírtakkal egy igazán hasznos ajándékot nyújthattunk át Önnek. Amennyiben az olvasottakkal kapcsolatban kérdések merültek fel Önben, például:

Ha bővebben érdekli, hogy hogyan készíthet fiókprogramot és mi a teendője vele, hogy a számos változás konkrétan az Ön esetében milyen teendőket von maga után, vagy hogy hogyan készülhet fel a külső auditra és a pályázati időszakra, az ünnepek után újult erővel állunk rendelkezésére!

Figyelje hírportáljainkat (www.tudasminta.hu, www.facebook/tudasminta, blog…) mert 2016. elején egy workshop keretein belül személyesen is felteheti kérdéseit!

Amennyiben úgy gondolja, hogy van olyan téma illetve kérdéskör, amely nemcsak Önnek, hanem képző Kollégáinak is hasznos lehet, ossza meg velünk, hogy beépíthessük a workshop programjai közé. Javaslatát elküldheti e-mailben az info@tudasminta.hu e-mail címre, vagy üzenetben a TudásMinta facebook oldalán!

 Várva a személyes találkozót Boldog Ünnepeket kíván a TudásMinta csapata

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzesitanacsadas.blog.hu/api/trackback/id/tr178192072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása