Információk, érdekességek, tanácsok és felhívások képzőknek és képzésben résztvevőknek

Szeretettel Brüsszelből

2016/01/30. - írta: TudásMinta

Aki képzéssel, oktatással foglalkozik tudja, hogy ahány résztvevő, ahány képzési csoport, annyi új tapasztalat és átgondolásra váró tapasztalat, annyi új fejlesztési ötlet, de a cél mindig egy: a jobb eredményről a még jobb felé haladni. A jobb eredmény felé haladás útját olykor nehéz meghatározni, ezért talán érdemes kitekinteni, hogy más melyik útvonal mellett dönt, merre és hogyan halad tovább. A TudásMinta csapat egy tagja a közelmúltban Belgiumban töltött néhány napot és a következőkben az ő tapasztalatait osztja meg Önnel. Fogadja szeretettel Brüsszelből! 

Sajnos a korai iskolaelhagyás, az alacsony képzettségi szint, a nagyarányú munkanélküliség a belga felnőttképzési szakembereknek is mindennapi kihívást teremt. Brüsszelben álláskeresési támogatásra két évig jogosult a munkáját kereső felnőtt, amely két év alatt temérdek képzés közül választhat. A tanulást ingyenes felnőttképzésben való részvételi lehetőség és mellette versenyképes fizetés ösztönzi. Ha a képzési idő alatt a felnőtt munkát talál, tehát nem fejezi be a képzést, a támogatási összeget nem kell visszafizetnie, hiszen a támogatást nyújtó állami szervezet éppúgy, mint a képzésben résztvevő is profitál abból, ha az egyén munkába áll.

Brüsszelben a felnőttképző szervezet az indítani szándékozott programját először véleményezteti a versenypiaci- (munkáltatók), az állami- (munkaügyi központ) és a civil szektorral egyaránt. A véleményeztetés általában a képzési program egy, az előbb felsorolt tagokból álló bizottságnak történő benyújtásával történik. A bizottság áttekinti a benyújtott képzési programot és amennyiben alkalmasnak tartja, úgy jóváhagyja azt és az intézmény megkezdheti munkáját. A felnőttképzésért felelős hatóság ezután sem hagyja magára a képző intézményt, évente akár többször is meglátogatja újbóli auditálás vagy ún. felülvizsgálat céljából.

Képzésben résztvevőből sosem elég, ez szintén így van Belgiumban is, mégis folyamatos nehézséget jelent a hatalmas túljelentkezés, amelynek generálódása többek között a munkaügyi központok hatékony munkájának, a képzőkkel és a munkáltatókkal történő folyamatos és szoros együttműködésének is köszönhető. A képző szervezetek képzéseinek folyamatos számontartásával, az álláskeresők számára testreszabott ajánlásával többen szeretnének tanulni, mint amennyit a képzők tudnak fogadni. 

Az álláskeresők fejlődése mindenki érdeke, így az állami szektor finanszírozza a képzések díját, ezzel támogatva a tanulni vágyó felnőttet. A képző intézmény működését – adminisztrációs hátterét – pedig a versenypiac segíti, cserébe pedig folyamatos tájékoztatást kapnak az aktuális képzésekről, a képzésben résztvevők számáról, és így tovább. Általános statisztika, hogy a képzésben résztvevők 70%-a a képzés elvégzését követően rövid idő alatt munkába tud állni.

A minőség alapvető elvárás, a belga képzőket rendszeres audittal, az adminisztrációs terhek folyamatos csökkentésével, megfelelő anyagi háttér biztosításával és természetesen elismeréssel ösztönzik.

Léteznek-e Belgiumban képzőkre vonatkozó szankciók? Természetesen igen, hiszen mint fentebb említettem, a minőség alapvető elvárás. Amennyiben az auditok során a képző intézmény működését illetően valamilyen nem megfelelőségre derül fény, elsőként felszólítással, majd a támogatási összeg csökkentésével komolyabb vétség esetén a finanszírozás megvonásával intik jobb teljesítményre a képzőt. Súlyosabb büntetéssel (például szabálysértési bírság kiszabásával, képzési engedély megvonásával) akkor számolhat az intézmény, ha hibája minden bizonnyal szándékos (például egy képzés finanszírozását egyaránt lehívja az állami és versenypiaci szektorból is, tehát mind a két érintett szektorból lehívja a támogatási összeget ugyanazon program megvalósítására).

A fentiekben bemutatott út egy belga szakasz volt. Mindenképp hasznos tapasztalattal gazdagodtunk és reméljük, hogy a beszámoló alapján Ön is, kedves Olvasó. 

Amennyiben hazánk választható képzési útvonalaival kapcsolatos kérdése van, keressen minket bátran!

Elérhetőségeink: info@tudasminta.hu, www.tudasminta.hu, www.facebook/tudasminta 

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.
A projektet elnyerte: Dél-alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesülete
A projekt címe: Teleház mobilkatedra, azonosító szám: 2015-1-HU01-KA104-013340
Fogadó szervezet: 
http://www.interface3.be/

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzesitanacsadas.blog.hu/api/trackback/id/tr608332210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása